Ytong lättbetong

ytong palette Ytong Lättbetong tillverkas av kalk, sand och vatten. Under produktionen bildas miljontals luftporer som gör att materialet får låg densitet, vilket gett namnet: Lättbetong.

Lättbetongen uppfanns i Yxhult i södra Sverige i en tid då det var ont om råvaror och energi. Produkten kallades från början för Yxhults Ånghärdade Gasbetong, men efter ett antal år registrerades varumärket Ytong inom byggbranschen – ”Y” från Yxhult och ”tong” från gasbetong. I Europa blev Ytong ett populärt byggmaterial under återuppbyggnaden efter kriget, och i synnerhet under den ekonomiska boomen i början av 1960-talet.

Idag är Ytong en synonym för lättbetong och ingår i ordböckerna. Och den verkliga höjdpunkten inträffade 2009 då Ytong utsågs till Århundradets varumärke.

Ytong står för hållbara, innovativa och ekonomiska konstruktioner i såväl kommersiella byggnader som bostadshus.

I takt med Ytongs produktutveckling har byggbranschen fått upp ögonen för produkternas många goda egenskaper. Bland annat skärs produkterna nu med så hög noggrannhet att efterbearbetningen är minimal. Dessutom har Ytong förbättrat värmeisoleringen med 20% och med en snabbare byggprocess minskar byggkostnaderna. Det breda sortimentet innebär att hela råhuset kan byggas i lättbetong, från källare till tak.
Det som en gång började med Ytong har nu utvecklats till en komplett familj, med Ytong Multipor isoleringsplattor och Silka Kalksandsten.

Ytong ger värmeisolering och solid kvalitet som ingen annan. Ytong Multipor är en energibesparande lösning för isolering invändigt, på fasad och på tak i både nybyggnad och renovering. Silka kalksandsten används främst vid särskilt höga krav på statik och ljudisolering.
ytong worldexpo 2010

Ytong i förberedelserna till världsutställningen i Shanghai 2010.