Nyheter

Dop av Xellas huvudkontor

Festlig invigning av Axel-Erikssonhuset
Bokrelease - Ytong Historie

Duisburg, 11 maj, 2012. Huvudkontoret för Xella-gruppen döptes idag till Axel-Eriksson-Haus (Axel-Erikssonhuset). Ceremonin ägde rum i närvaro av 170 medarbetare, hedersgäster och företagsledning.

 

Xella-chefen Jan Buck-Emden förklarade att man tagit namnet efter den svenske arkitekten och uppfinnaren Axel Eriksson som 1923, för nästan 90 sedan uppfann lättbetongen. Det fanns även andra skäl att fira: För ganska precis 60 åt sedan, i juni 1952, tillverkades de första ytongblocken i Tyskland på Werk Grube Messel. Samma år inregistrerades även Ytong som det första byggmaterialvarumärket hos tyska patentverket.

 

Ceremonin leddes av Dr. Dieter Hum som under 30 år lett utvecklingscentrumet för Ytong, där man med en betydande forskningsinsats utvecklat den svenska lättbetongstenen till dagens högvärmeisolerande Ytong Planblock. Själva dopakten för Xellas nya huvudkontor förrättades av Bülent Demiren, chef för den turkiska licensinnehavaren för Ytong, Türk Ytong Sanayi A.S. - och hans dotter Nükhet Demiren. Bülent Demiren införde Ytong i Turkiet för 60 år sedan. Den idag 89-årige chefen är än i denna dag aktiv i det turkiska Ytongföretaget.

 

Bokrelease

En andra höjdpunkt under dagen var releasen av boken av om Ytong „YTONG - Der Porenbeton. Eine Marke macht Geschichte“. (YTONG lättbetong. Ett märke som skapat historia) Ernst Arelmann, kommunikationsdirektör på Xella, förklarade. “Boken dokumenterar historien för ett av de mest kända varumärkena i byggmaterialvärlden, och återberättar den utveckling och det värde som hänger samman med Ytong.“

 

Bokens utformning anknyter till varumärkets utformning, så som den klart gula färgen för Ytong. Bokens proportioner är även desamma som ett Ytong Planblock. Inbindningen är klart banbrytande. Arelmann: “Vi ville uttrycka det som är speciellt för Ytong, därför valde vi en mer vågad grafisk utformning. Den som får boken i sin hand känner det speciella trycket, och kan läsa allt om Ytong men också om Yxhult, som var den ort i Sverige där Ytong först tillverkades. Boktiteln sammanför dåtid och nutid för varumärket förknippat med modet hos Ytong och ger det på nya vägar ett sinnligt uttryck.“ Enligt Arelmann var det framförallt de positiva egenskaperna hos det innovativa byggmaterialet parat med det av Ytong lanserade fackhandelkonceptet som var anledningen till Ytongs framgångar och den världsledande positionen inom lättbetong för varumärket idag.

 

Boken på 100 sidor med åtskilliga färgfoton kan erhållas för 24,90 Euro från Xella och finns även i Deutsche Nationalbibliothek.