Nyheter

Nu stärker Ytong sin position i Sverige

Pressmeddelande

Ytong, världens största tillverkare av lättbetong, återknyter banden med Yxhult, den lilla gruvorten i Närke där lättbetongens historia började på 1920-talet.

Tack vare ett långtgående samarbete med Yxhult AB kommer Ytong nu att stärka sin position i Sverige, med högre servicenivå, fler lager samt försäljningskontor i Stockholm och Malmö. Samtidigt får Yxhults kunder tillgång till Ytongs breda sortiment av högklassiga byggprodukter till allt från småhus till industri.

Ytong har, som en del i tyska Xella International, gjort ett segertåg över världen. Samtidigt har Yxhult AB marknadsfört lättbetongprodukter under andra varumärken, senast Aeroc, på den svenska marknaden.
 – Det är dags att göra historien rättvisa, samtidigt som vi återetablerar den största kompetensen inom lättbetong i Sverige, säger Niels Jörgen Pallesen, nordenchef för Ytong. Givetvis ska Sverige och svenska byggare ha tillgång till de modernaste och mest utvecklade lättbetongprodukterna för såväl småhus som flervåningshus och industri.

 

Ett starkt samarbete

Nya Xella Sverige AB blir direkt en stark leverantör till svensk byggindustri. Ytong har de senaste åren byggt upp ett intressant kundnätverk inom småhusindustrin, bl a ett flertal trähusbyggare som gått över till stenhus. Yxhult har via Aeroc AB en stark marknadsposition i Sverige.
 – Tillsammans blir vi en mycket attraktiv leverantör, med stort sortiment, hög servicenivå och snabba leveranser till alla kunder över hela landet, säger Torbjörn Gustafsson, ägare av Yxhult AB.

 

Från Yxhult till Ytong till Yxhult igen
Lättbetongen uppfanns 1925 i Sverige av TeknD Axel Eriksson på KTH, och det var vid Yxhults Stenhuggeri AB i Närke som tillverkningen började 1929. 1940 etablerades namnet Ytong, och det blev snabbt ett mycket använt byggnadsmaterial. Det var lätt, gick snabbt att bygga med, har god värmeisolering, kan inte brinna, ruttna eller mögla, och ger dessutom ett behagligt inomhusklimat.
Sedan dess har lättbetongen spridits internationellt, och det är fortfarande den svenska tekniken som används. Utvecklingen har lett till större utbud av blockstorlekar, olika densiteter, många varianter av färdiga byggelement, kombinationsprodukter som Ytong Energy+ samt rena isoleringsprodukter som Ytong Multipor.
 – I och med det nya samarbetet kan man säga att vi återvänder till rötterna för att bli en attraktiv partner för svensk byggindustri, avslutar Niels-Jörgen Pallesen.

 

Xella International
Xella International är världens ledande leverantör av byggmaterial i lättbetong och kalksandsten. Alla produkter är produceras energieffektivt och med små CO2-utsläpp.
Xella International har, utöver Ytong, fler starka varumärken; Silka, Fermacell, Aestuver, Hebel och Fels. Koncernen har 7.900 medarbetare, mer än 80 fabriker i 20 länder, samt säljorganisationer i över 30 länder. Omsättningen är ca 14 miljarder kronor per år.

 

Yxhult AB
Yxhult AB har rötterna i Yxhults Stenhuggeri och den första lättbetongtillverkningen i världen. I modern tid har bolaget fortsatt med lättbetongsprodukter i Sverige och på den nordiska marknaden via Aeroc AB, kompletterat med bl a Mexisten och golv.

 

Xella Sverige AB
Det nya samarbetet innebär att Xella Sverige AB tar över samtliga anställda i Aeroc AB. Bolaget arbetar som försäljnings- och distributionsföretag i första hand på den svenska marknaden, och breddar samtidigt utbudet med hela Ytong-sortimentet samt Hebel industrielement. Givetvis ingår teknisk konsultation och övrig service för såväl små och stora byggföretag.
Xella Sverige AB har centrallager i Örebro och Västerås, samt försäljningskontor i Stockholm och Malmö.