Nyheter

Ytong växer med lönsamhet

Ytong växer med lönsamhet

Ytong sammanfattar ett lyckat 2013 där resultatet vände till vinst. 2014 blir ett spännande år!

2014 ska Ytong fortsätta växa och arbeta med visionen om en större andel stenhus i samhället. Efter att ha lyckats med konststycket att vända till vinst i en dålig konjunktur ser nu Ytong på framtiden med tillförsikt, och kommer att fortsätta växa genom rekryteringar och genom att ta marknadsandelar.

 

Ytong har lyckats vända ett negativt resultat till vinst under verksamhetsåret 2013, med en bra fördelning mellan projekt inom bostadsbyggande, industri och offentliga byggnation.

 

– Vi aktar oss för att dra på oss för stora kostnader. Jag är övertygad om att slutkunden vill ha prisvärda offerter. Trots att våra produkter är branschledande i utförande och unika i sina egenskaper, så spelar priset en stor roll. Så det är kul att vi kan leverera på samtliga fronter, säger Fredrik Johansson, Sverigechef på Xella som tillverkar och säljer Ytong.

 

Ytong har sett en stadig försäljningsökning av byggstenen Ytong Energy+ med det låga u-värdet 0,11, marknadens enda byggsten utan skumplast eller andra farliga material som ger ett så lågt u-värde.

 

Den ökande försäljningen har också gett avtryck på Ytongs personalstyrka. Under året rekryterades en mycket erfaren logistiker från ett konkurrerande företag, samt två innesäljare. Sammantaget växte företaget från fem till åtta personer under 2013.

 

Det intensiva året satte också avtryck i Byggsverige. Ytong fick äran att leverera lättbetong till Uppsalahems 264 ungdomslägenheter i Rosendal – Sveriges största beställning av lättbetong på många år.

 

Ytongs balanserade fördelning mellan bostadsbyggen, industri och offentlig byggnation märks inte minst i spridningen bland Ytongs större projekt: från ungdomslägenheter i Uppsala till 600 m3 lättbetong för industribyggnad i Småländska Hillerstorp (byggherre Axelent och byggare Skanska) och 700 m3 till två förskolor i Nässjö Kommun (byggare Nässjö Bygg).

 

– Ytong växer och kommer fortsätta att växa, främst genom att ta marknadsandelar. Men visionen är större – vi vill växa genom att öka andelen hus som byggs i sten i Sverige. Det är bra för både miljön och för de boende, tillägger Fredrik Johansson, Sverigechef på Xella.

Xella Sverige AB
 
 
Kontaktperson:
Fredrik Johansson, Sverigechef Xella Sverige
 
Telefon:
019-58 60 54
 
Mobil:
0734-22 69 73
 
E-post:
fredrik.johansson@xella.se