Nyheter

Xella – en lösningsleverantör går digitalt

Från tidskrävande 2D-teckningar till effektiv digital projektering i 3D. Utvecklingen har gått starkt hos oss på Xella, och det syns särskilt tydligt på Frederiks Plads i Danmark. Hit levererar vi nu ytterligare 4500 m2 Ytong-block. Och utgångspunkten? Den ligger i 3D-modeller som sparar flera dagars arbete för både kunderna och oss.

Frederiks Plads i den danska staden Aarhus är en ny central plats som ska förena historiska Midtby med utvecklingsområdet Sydhavnen precis vid vattnet. Projektet omfattar en samlad våningsareal på 48 500 m2, som fördelas över 150 bostäder och 35 000 m2 företagslokaler uppförda i byggnader från fem till 24 våningar. Det är NCC Property Development A/S, Bricks A/S och DOMIS-koncernen som står för utvecklingen av projektet. Projektet är tecknat av C.F. Møller Architecture.

Xella har varit involverade från första början och levererade i 2017 totalt 4700 m2 Ytong-block till bostadsbyggnaderna A, G och H. Över de kommande månaderna kommer vi att leverera ytterligare 4500 m2 Ytong-block till byggnaderna D och E, som primärt är riktade mot företag. Själva leveransen är däremot inte det mest intressanta med projektet, berättar Digital Transformation Manager Rasmus Jensen:

- Det som verkligen står ut i våra ögon är den stora utvecklingen i sättet vi jobbar på, från 2017 till nu. Idag är vi mycket mer digitala och det betyder bland annat att vi sparar ännu mer tid för kunderna och för oss själva.

En logistisk utmaning

Själva placeringen av Frederiks Plads i centrala Aarhus är en logistisk utmaning. Därför diskuterade vi från starten av 2017 olika leveranslösningar, bland annat leverans direkt från fabriken i Tyskland. Lösningen blev att vi levererade pallar med block till varje lägenhet från vårt danska lager. Vi planerade dessutom leveranserna så att de kunde äga rum utanför rusningstimmarna. Ulrik Burlund, extern projektsäljare från Nordjylland berättar:

- Men förutom det har vi levererat detaljerade teckningar på hur pallarna ska placeras i varje lägenhet. Det gör det så enkelt som möjligt för entreprenören och montörerna att få rätt material till rätt ställe. På så sätt sparar de värdefull tid och vi minskar risken för fel, vilket är avgörande för ett så stort projekt.

Full fart framåt med den digitala utvecklingen

Det finns dock en väsentlig skillnad mellan då och nu. Det beror delvis på att Xella under tiden har startat det digitala initiativet blue.sprint, som specifikt fokuserar på att få fart på vår digitala utveckling. Här handlar det till exempel om att använda våra 3D-modeller i projektering och planering, i tätt samarbete med kunderna. Rasmus Jensen förklarar:

- Under 2017 var vi fortfarande 100 procent beroende av att arbeta med teckningar i 2D. Det var både tidskrävande och ökade risken för fel. Idag har vi gått mer och mer över till användningen av 3D-modeller och den information som är inbyggd i dem. Därför tar det bara en bråkdel av tiden att lösa samma uppgifter som vi tidigare kunde lägga flera dagar på.

Endast fantasin sätter gränser

Optimering av materialförbrukning och leveranser som Xella nu gör i förbindelse med projektet på Frederiks Plads är bara ett steg på vägen mot en ökad digitalisering. Men det är ett steg med tydliga resultat i form av både tidsbesparingar och mer effektiv kvalitetssäkring. Och var resan slutar är det endast vår fantasi som sätter gränsen för, understryker Rasmus Jensen och avslutar:

- Den största utmaningen är våra egna fördomar om hur saker ska göras, då vi brukar göra så här eller så där. Här har vi, liksom resten av branschen, mycket att lära, men vi är på rätt väg och vi kommer under de kommande åren att satsa stenhårt på att utveckla Xellas digitala styrka i tät dialog med kunderna.

Projektet på Frederiks Plads väntas stå klart i 2020. Läs mer om det här.